Fel!

Ha tetszik, ha nem, a Nagy Testvérek mindig figyelnek

Okostelefonokon észrevétlenül telepítenek és követnek, ügyészségi engedély nélkül lehallgatnak, bútorokba integrálnak eszközöket. Kis hazánkban is ugyanúgy megfigyelnek mindent és mindenkit - már akit akarnak.

Az információszerzés, titkos beszélgetésekbe belehallgatás mindig igény volt az ellenfelek, hatóságok részéről. Valaha a galambokat lövöldözték halomra, küldtek rájuk vadász héjákat, majd a technika fejlődésével a jelenben már elegendő egy kocka mérnök, egy képzett hírszerző és az elektronikus kommunikáció gyakorlatilag egy nyitott könyv lesz a szakszolgálatok számára.

Régebbi filmekben többször láthattuk, hogy a telefonközpont előtt ülő Mancika jack dugókat tologat az előtte lévő szekrény aljzataiba és rettenetesen boldog miközben valaki magánéletét kihallgathatja. Ez a gyakorlatban is így működött. A Puskás féle telefonközpontok és azok fejlettebb változatai valóban könnyedén lehallgathatók voltak. Valóban működött – esetekben még ma is működik – az a technika, hogy krokodilcsipesszel rácsatlakoznak egy érre és hallgatható/ rögzíthető a beszélgetés. A titkosszolgálatoknak ezzel foglalkozó része egy külön ág volt és jelenleg is az. Annyi a különbség, hogy lényegesen alacsonyabb létszámmal tudják a munkájukat a jelenben végezni, mivel minden adat digitalizálva menthető és nem kell hozzá közvetlenül ember. Manapság a mobilkommunikációs lehallgatást és a vonalast lényegében csak a felhasználók (megfigyeltek) által használt eszközök és azok technikai lehetőségei különböztetik meg, a technológia hellyel-közzel ugyan az.

A világunkat ebből a szempontból is három részre osztják. Van a nyugati/ amerikai régió, az európai és a keleti. Mindenhol meg vannak a fő irányvonalat kialakító országok és a céleszköz gyártó cégek. Ezen cégek technikai fejlesztéseit az adott régiók titkosszolgálati igényeinek a változása alakította és így van ez a jelenben is. Itt nálunk az Utimaco nevű német cég az, amely az uralkodó pozíciót magáénak tudja ebben a régióban. Az USA-ban a Verint és a keleti régióban, konkrétan az oroszoknál a Malvin. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek közvetlen kormányzati „manufaktúrák” amelyek maguknak is herkelnek, fejlesztenek. Azt sem, hogy pl. a Mossad, CIA, FSZB csak ezen cégek eszközeit használja. A mi kicsiny magyar világunkra próbálom most leképezni azt a hatalmas témakört, amiről holnapig gépelhetnék pl. az elemző programokról stb.. Amit érdemes még mélységi vájkálás nélkül tudni az az, hogy úgy a (nevezzük úgy) amerikai, mint a német vonal televan innovációval, folyamatosan fejlesztenek. A telekommunikáció fejlődését követve alakítják a lehallgató rendszereiket. Az oroszok illetve a kínaiak is ennek a fordítottját követik.

Dzerzsinszkij utódai között a vezetésben mindig voltak olyan idősebb vezető beosztású szakemberek, akik a „farok csóválja a kutyát” elvet követték, követtették. Tehát nem a rendszereiket fejlesztették a telekommunikáció fejlődésével párhuzamosan, hanem a telefonközpontokat alakíttatták a saját igényeikre. Ez, mivel a régi irányvonal megmarad, lehetővé tette, hogy az öreg szakik a megszokott logikai vonalat követve kezükben tarthatják mind a mai napig a gyeplőt. Ez nem azt jelenti, hogy ott még abacussal számolnak, hanem a rendszerek logikai vonalát tekintve nem váltanak. A cucc természetesen high tech.

2010-ben nagy berendezés csere volt minden kormányzati, titkosszolgálati területen. Mint tudjuk, ahogy a bútorok cseréjének sem csak esztétikai oka van, hanem az integrált lehallgatóktól próbálnak így megszabadulni, úgy a telefontársaságoknál ugyan ez volt a helyzet. Az, hogy vannak alternatív – és elvben biztonságos - kommunikációs csatornák, még nem jelenti azt, hogy a pórnépnek biztosított rendszert teljesen ki tudják hagyni a számításból A lényeg a rendszer működése és használhatóságában van. Az, hogy miért kellett kínai központokkal telerakni Magyarországon egy részben szükséges politikai döntés volt, továbbá olcsóbb és talán kisebbik rossz mint az amerikai. Később ide vissza fogok utalni és megértitek a cserének az okát.

Miként is képzeljétek el ennek a működését így ábra nélkül?!?! Megpróbálok csak a lényegi információkra szorítkozni, mert mint már írtam, holnapig gépelhetnék. A hívó és a hívott fél telefonjai között antennák, telefon alközpontok, ún. media gateway, tárolóegységek vannak. No meg persze sok egyéb ketyere, ami már a műszaki elemzés része lenne. Ez a rendszer személytelenül képes működni. Minden hívásotokkor egy kb.2 A4-es oldalnyi adat van a beszélgetésen kívül minden esetben rögzítve. A beszélgetést elvben csak ügyészi jóváhagyással rögzítik, valójában persze ez nem így van. Az információ szerzés láncolatában a hírszerző magasról tesz az ügyészre, majd ha lesz eredmény és fel kell használni a beszerzett adatokat, akkor lepapírozzák.

Tehát hívod a havert a mobilodon. A rendszer rögzíti a helyzeted, a hívott fél helyzetét, milyen csengőhangon jelentkezel rá a telójára, milyen készülékeitek vannak, a hívás idejét, hosszát. Az sms-ek szövegét. Ez törvényi támogatással minden hívásról rögzítve van. Bizonyára többen tapasztaltátok, hogy nyomozati eljáráskor elétek nyomták a telefonlistátokat, hogy mikor kit hívtatok. Az ami ezután következik, amire lehetőségük van, már nincs nagydobra verve. Az eddig leírtak titkosszolgálat nélkül is működnek. Amennyiben komolyabb adatokra van szükség, beindul a közvetlen megfigyelés, amely egy (több) a rendszerre illesztett eszközökkel lehetséges. Ja! Nem igaz, hogy a Blackberry nem lehallgatható!!!

Miként is tudnak csatlakozni a mobilhálózathoz? Nos erre törvény van. Az ilyen kapcsolati pontokkal rendelkező cégeknél TÜK (titkos ügyek kezelője, információszerzés, adatkezelés - a szerk.) felelősök vannak (volt rendőrük, titkosszolgák, hatósági TÜK képzésen átesett polgári személyek). Feladatuk (többek között), hogy biztonságos helységben biztosítsák a szakszolgálatok rákapcsolódásait a mobilhálózatra. A kapcsolati pont gyakorlatilag egy switch dedikált (egy vagy több) portja. A szolgálat részéről egy ún. security gateway van a helyi port és a hálózat között. Ez egy izmosabb switch, amely egy brutálisan titkosított alagutat biztosít akár nyílt hálózaton keresztül is a már valóban titkos helyen lévő ellenpárjához és az dekódolja a jeleket. Ez gyakorlatban többlépcsős védelemmel van ellátva. Tehát nem csak az izmos switch titkosít, hanem pl. közvetlen üvegkábelen van biztosítva a kapcsolat, amelynek természetesen van redundanciája. Miután megérkezett a jel a szakszolgálathoz, ott már igény szerint mehet azok ellenőrzése, tárolása, figyelése. Az ottani központ, tároló lehetőségei ugyan azok mint a telefontársaságok központjaié azzal a különbséggel, hogy itt ráillesztenek egyedi figyelő eszközöket , a társaságok pedig csak a 2 oldalnyi adatot tárolják. Semmiből nem tart ugyan az írott szöveggé tenni a beszélgetéseket, vagy közvetlenül rögzíteni, de ezt már „csak” a szolgálatok csinálják.

Most jönnek be a képbe azok a gyártók, amelyeket fönt említettem. Ezek egyedi igényeket is kielégítve fejlesztik, gyártják azokat a kereskedelmi forgalomban nem kapható eszközöket amelyekkel a hírszerzők úgy tudnak információkat beszerezni, hogy mindeközben a környékén sincsenek az intézménynek. Remélem már látjátok, hogy miért kellett 2010-ben lecserélni a központokat! 8 év szocialista kormányzás után olyan hálózati kapcsolatok is akadhattak, amelyeknek a felderítése rettenetesen nehéz lett volna, továbbá az eredmény ugyan nagy port vert volna, de lerántotta volna a leplet arról a hírszerzési lehetőségről, amit persze saját irányítás alatt tovább akartak folytatni és persze folytatják is. Tehát lecserélték a központokat kínai központokra és így persze nem csak a Huawei, hanem a kínai titkosszolgálat is lehetőséget kapott a saját fejlesztésű ketyeréikkel az ellenőrzésre.

Miként is képzeljétek el ezeket az eszközöket? Manapság amit használnak az olyasféle mint egy PCIS bővítő kártya. A laptopon (PC-t távolról nem nagyon alkalmaznak) van egy speciális program, amely kezeli a kártyát. Nem WIN7 Smiling. A számítógép vagy titkosított Lan-os közvetlen kapcsolaton keresztül csatlakozik (a már említett biztonságos alagúton keresztül) a szolgálat gépéhez, vagy szintén titkosított mobil interneten keresztül. A modem képes egyszerre akár 100 telefon megfigyelésére és az okosan, frissítésnek álcázott telepítéseknek köszönhetően akár a belsejében történő vizsgálatra is. Ez attól függ, hogy milyet vásároltak. Van olcsóbb, kevesebb telefont kezelő és van drágább, egyedi igényeket is kielégítő modem.

Mit is értek ezalatt? Nos elérkeztünk ahhoz a területhez amely már-már a városi legendák kategóriájába tartozik. Képzeljetek el egy sima PC-t, amibe a munkahelyi hálózaton keresztül belép a rendszergazda és állítgat rajta. Biztos sokan láttak már ilyet, hogy a „valaki” a vonal másik felén átveszi az irányítást a gép fölött, mozog a cursor és az IT-s dolgozik. Ez gyakorlatilag ugyan ilyen, csak nem nyúlnak közvetlenül a telefon agyához, hanem a telepített frissítésekkel, programokkal aktiválnak amúgy alvó funkciókat, vagy telepítenek. Így a készülékeitek nem csak lehallgatók, hanem nyomkövetők is lehetnek. A memóriájában tárolt mms-ek koordináta alapján nézhetők (ez a funkció kikapcsolható), a postaládátok mentett jelszavai kitudódnak, karaktertovábbítóval a nem mentettek is megszerezhetők. Az okostelefonok a hírszerzés mézes csuprai. A szakszolgálatok képviselői fedésben dolgozva akár beépülve a szervezetbe úgy tudnak közvetlen mellettetek is dolgozni, hogy azt észre sem veszitek.
Végezetül: fogalmam sincs, hogy hány ilyen kapcsolódási pont van és azok mögött hány titkosszolga dolgozik. A technikai lehetőség a közvetlen és anonim információszerzésre adott. A jelen fejlesztéseiben benne van, hogy mindezt okostelefonba integrálják és egy menüt megnyitva lehetőség nyílik a fönt említett dolgokra. Ez már több helyen működik, itthon tudtommal még nem, tehát „csak” a laptopos megoldás áll rendelkezésre.

A demokratikus diktatúra ezen eszközei csak abban az esetben működnek, ha az általuk biztosított rendszert használjuk. Erre fejlesztenek, erre képzik a régi időkhöz képest alacsony létszámú hírszerzésüket. Vajon van-e megoldás arra, hogy a közvetlen és a háttérhatalom ne sérthesse meg az egyébként teli torokból hangoztatott személyiségi jogainkat? Persze, hogy van!!

"Hiszem, hogy oly esetben, amidőn csupán a gyávaság és az erőszak közti választás maradna hátra, az erőszakot tanácsolnám. " Gandhi

Bomlott elme

(Szent Korona Rádió)

ABOUT THE AUTHOR
 • SZKR
 • Letöltések
 • Címkék
Hosszabb szünet után jelentkezik újra a Hadak útján, a Szent...
hétfő, november 23, 2015 - 15:05
Letölthető a legutóbbi Napvágás adás  Szent István intelmein...
szerda, október 7, 2015 - 14:18
Julián-Alpok, Szlovénia. Ma egy túristaparadicsom, a hegymás...
péntek, szeptember 25, 2015 - 19:00
Incze Béla és Barcsa-Turner Gábor vármegyés vezetők műsora e...
hétfő, szeptember 21, 2015 - 14:07
Az idei évben is a Szent Korona Rádió ott volt a hazafias re...
szombat, szeptember 5, 2015 - 09:20

Most hallható

 • 09:03:43 Thy Catafalque - Kel keleti szél
 • 08:57:11 Egészséges fejbõr - Magyarország
 • 08:54:35 Szkítia - Az én szívem mikor dobban
 • 08:50:36 FankaDeli - Újraszülettem
 • 08:43:24 Waszlavik László - A szegedi vasútállomáson, Nyílnak, nyílnak a mezei virágok
 • 08:40:18 Hungarica - Honszerelem
 • 08:36:10 Nemzeti Hang - Szép Erdély
 • 08:33:23 Titkolt Ellenállás - Romokban
 • 08:31:05 Romantikus Erõszak - Tovább viszem
 • 08:30:17 Berecz András - Szomorú halász

Bejelentkezés

Kövess minket!
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Vimeo